Stadswoningen in modernistische eenheidsbebouwing

Gemeente Zonnebeke

• Inventarisatie Zonnebeke (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoningen in modernistische eenheidsbebouwing

Typologiestadswoningen
Stijlmodernisme

Beschrijving

Nr. 9-19. Modernistische eenheidsbebouwing van twee bouwl. n.o.v. architect H. Hoste (Brugge) van 1922; nr.11-19 gr.m. behouden, nr.9 echter verbouwd. Kubistische baksteenarchitectuur met symmetrische opbouw cf. breedhuizen van een smalle deurtrav. + een bredere trav. vlg. spiegelbeeldschema, ook herhaald in de uit- en inspringende gevelpartijen. "Traditioneel" zadeldak evenwel met doorgetrokken knik ter hoogte van de trapsgewijs verdiepte en d.m.v. gootlijsten horizontaal benadrukte deurpartijen; kleine dakkapellen onder platdak. Rechth. muuropeningen o.m. met gecementeerde latei op de begane grond (vergroot in nr. 19). Deels behouden houtwerk, o.m. kozijndeur bij nr. 17. Deurbordessen met drie tr., naar verluidt oorspronkelijk van beton nu vervangen door arduin of tegels.

DESEYNE A., Huib Hoste (1881-1957) en de wederopbouw te Zonnebeke, Zonnebeke, 1981, p. 44-46.
SMETS M., Huib Hoste, voorvechter van een vernieuwde architectuur, Brussel, 1972, p. 91-92.