Hoevetje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevetje

Beschrijving

Wederopbouwhoevetje met typerend dakenspel door middel van wolfseinden, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect L. Masure (Elsene). Teruggaand op de regionale hoevebouw zie:

Opstelling: losse, lage bestanddelen met langgestrekt boerenhuis L-vormig gegroepeerd rondom een deels verhard erf; boerenhuisstal en dwarsschuur respectievelijk ten zuidoosten en ten westen.

Aanplanting: moestuin ten westen; omzomende haag; materialen: verankerde rode baksteenbouw, evenwel beton voor de lateien van de rechthoekige huisopeningen onder meer deur gekoppeld aan twee vensters en verdiept in korfboogportaaltje; pannen (mechanische) zadeldaken, gebogen en op houten modillons, bij het boerenhuis met dakvensters; waar behouden, "traditioneel" houtwerk, zie kleine roedeverdeling.

Streekeigen bouwelementen : aandaken; hoeksteunberen; gemarkeerde schoorsteentravee in vrijstaande linker zijgevel van het boerenhuis.

Indeling: boerenhuis met stal voorzien van korfbogige muuropeningen rechts, en opkamer in de linker zijgevel; dwarsschuurtje met korfboogpoort, lichtgleuven en rechthoekige wagenhuispoort.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 847.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine