Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Wederopbouwhoevetje volgens algemene architecturale kenmerken mogelijk naar ontwerp van architect L. Masure (Elsene), zie nummer 10, hier echter meer "getrouw" teruggaand op de regionale hoevebouw (kozijnen!), zie:

Opstelling: losse, lage bestanddelen L-vormig gegroepeerd rondom een licht verhard erf; boerenhuis met waterpomp tegen de erfgevel, stal- én schuurvleugel respectievelijk ten noordoosten en zuidwesten.

Aanplanting: voor het boerenhuis, kippenren beschaduwd door enkele fruitbomen en aansluitende moestuin; kleine boomgaard ten zuidoosten.

Materialen: verankerde rode baksteenbouw; gecementeerde plint bij het boerenhuis; pannen (mechanische) zadeldaken, gebogen en op houten modillons, bij de stal- én de schuurvleugel onderbroken en met wolfseind rechts; bakstenen onderdorpels; rechthoekige wagenhuispoort onder houten balk.

Streekeigen bouwelementen: muurvlechtingen in de puntgevels van de dakvensters bij het boerenhuis en de stal; rondboognisje in de rechter zijgeveltop van het boerenhuis; "traditionele" houten kruis- en bolkozijnen met kleine roedenverdeling en luiken.

Indeling: dubbelhuis van drie traveeën, in de achtergevel onder meer een opkamertravee; stal- én schuurvleugel met wagenhuis, privaat en melkhuisje.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine