Brouwerij Sint-Arnoldus

Beschrijving

Voormalige brouwerij zogenaamd "St.-Arnoldus", in werking tot 1914, na de Eerste Wereldoorlog nog enkel bottelarij, heden drankendepot; bestaande uit brouwerswoning en brouwerij.

Imposante villa, naar verluidt gebouwd in 1922-1923 naar ontwerp van architecten J. Marstboom en L. Janssens (Menen), ter vervanging van een classicistisch getint 19de-eeuws herenhuis, volledig vernieuwd in 1910, vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Brouwershuis omgeven door siertuin afgezet met gietijzeren hekken tussen bakstenen pijlers. Achterliggende omhaagde tuin. Rechts, voormalige brouwerijgebouwen rondom een gekasseide binnenplaats van de straat afgesloten door middel van bakstenen muur. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder wolvendak (kunstleien) met overkragende dakrand, rustend op houten modillons. Baksteenbouw met gecementeerde muurgedeelten op arduinen sokkel. Verhoogde begane grond. Ventersrisalieten in een met schijnvoegen gecementeerde omlijsting. Door middel van arduinen cordon gemarkeerde puilijst, ter hoogte van de vensters oorspronkelijk volledig versierd met sgraffitopanelen. Korfbogige muuropeningen op de begane grond, rondbogige en gekoppelde op de verdieping, voorzien van druiplijst en voluutvormige sluitstenen; benedenvensters met kleine roedeverdeling. Arduinen lekdrempels. Verdiepte deels beglaasde paneeldeur (vleugel-) met fraaie koperen handgrepen; arduinen bordes. Linker zijgevel aan Beselareplaats: uitspringende dwarse vleugel getypeerd door gecementeerde erker met bekronend balkon, door de met schijnvoegen gecementeerde muurpartij ter hoogte van de dakvensters, door de balkondeur met flankerende vensters onder segmentboog in art-nouveaustijl. In oksel van vermelde vleugel, richting tuin: lage uitbouw onder plat dak met balustrade; korfbogig deurvenster met kleine roedeverdeling; aansluitend terras onder glazen afdak in gietijzeren constructie. Overige gevels soberder uitgewerkt.

Ten noorden, voormalige bottelarij met lager- en bureaulokaal. Baksteenbouw op een gecementeerde plint, onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, eterniet) met ver overstekende dakrand op schoorstukken en modillons. Verhoogde begane grond voor de bottelarij. Laatstgenoemde voorzien van twee korfboogpoorten met druiplijst en sluitsteen. Straatgevel: rechthoekige kelderopeningen en korfboogvensters, onder meer klimmend dakvenster, onder doorgetrokken druiplijst. Links aanleunend bureaulokaal van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zelfde dakkap. Analoge, ook rondbogige muuropeningen in voor- en zijgevel.

Tegen laatstgenoemde, aanleunend pannen afdak als verbinding naar recentere paardenstallen. Ten westen, bakstenen gebouw van twee traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak (nok parallel aan de straat, eterniet) op schoorstukken. Twee rechthoekige garagepoorten onder ijzeren I-blak met rozetten in langsgevel.

Afsluitingsmuur op sokkel, geritmeerd door overkragend korfboogfries tussen lisenen. Centrale doorgang met gietijzeren hek tussen vierkante hekpijlers. Links en rechts rondboogpoortjes.

• MAES J.H., De windmolens, brouwerijen, herbergen en de Toveresse parochie, Beselaarse Gedenkboeken, 1958, Langemark.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

De gebouwen werden gesloopt op de straatgevels na. Er is een nieuwbouw in opbouw.