Brouwerij Sint-Arnoldus

Gemeente Zonnebeke
Locatie Beselarestraat 330, Zonnebeke (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Zonnebeke (adrescontroles: 27-09-2007 - 27-09-2007).
  • Inventarisatie Zonnebeke (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerij Sint-Arnoldus

Beschrijving

Nr. 330. Voormalige brouwerij z.g. "St.-Arnoldus., in werking tot 1914, na W.O. I nog enkel bottelarij, thans drankendepot; bestaande uit brouwerswoning en brouwerij.

Imposante villa, naar verluidt gebouwd in 1922-1923 n.o.v. architecten J. Marstboom en L. Janssens (Menen), ter vervanging van een classicistisch getint XIX-herenhuis, volledig vernieuwd in 1910, vernield tijdens de W.O.I.

Brouwershuis omgeven door siertuin afgezet met gietijzeren hekken tussen bakstenen pijlers. Achterliggende omhaagde tuin. R., voormalige brouwerijgebouwen rondom een gekasseide binnenplaats van de straat afgesloten d.m.v. bakstenen muur. Dubbelhuis van drie trav. en twee bouwl. onder wolvedak (kunstleien) met overkragende dakrand, rustend op houten modillons. Baksteenbouw met gecementeerde muurgedeelten op arduinen sokkel. Verhoogde begane grond. Ventersrisalieten in een met schijnvoegen gecementeerde omlijsting. D.m.v. arduinen kordon gemarkeerde puilijst, ter hoogte van de vensters oorspronkelijk volledig versierd met sgraffitopanelen. Korfbogige muuropeningen op de begane grond, rondbogige en gekoppelde op de verd., voorzien van druiplijst en voluutvormige sluitstenen; benedenvensters met kleine roedeverdeling. Arduinen lekdrempels. Verdiepte deels beglaasde paneeldeur (vleugel-) met fraaie koperen handgrepen; arduinen bordes. L.zijgevel aan Beselareplaats: uitspringende dwarse vleugel getypeerd door gecementeerde erker met bekronend balkon, door de met schijvoegen gecementeerde muurpartij ter hoogte van de dakvensters, door de balkondeur met flankerende vensters onder segmentboog in Art Nouveaustijl. In oksel van vermelde vleugel, richting tuin: lage uitbouw onder platdak met balustrade; korfbogig deurvenster met kleine roedenverdeling; aansluitend terras onder glazen afdak in gietijzeren constructie. Overige gevels soberder uitgewerkt.

Ten N., voormalige bottelarij met lager- en bureaulokaal. Baksteenbouw op een gecementeerde plint, onder afgewolfd zadeldak (n straat, eterniet) met ver overstekende dakrand op schoorstukken en modillons. Verhoogde begane grond voor de bottelarij. L.g. voorzien van twee korfboogpoorten met druiplijst en sluitsteen. Straatgevel: rechth. kelderopeningen en korfLoogvensters, o.m. klimmend dakvenster, onder doorgetrokken druiplijst. L. aanleunend bureaulokaal van drie trav. en anderhalve bouwl. onder zelfde dakkap. Analoge, ook rondbogige muurop en ingen in voor- en zijgevel.

Tegen l.g., aanleunend pannen afdak als verbinding naar recentere paardestallen. Ten W., bakstenen gebouw van twee trav. en één bouwl. onder overkragend zadeldak (n // straat, eterniet) op schoorstukken. Twee rechth. garagepoorten onder ijzeren I-blak met rozetten in langsgevel.

Afsluitingsmuur op sokkel, geritmeerd door overkragend korfboogfries tussen lisenen. Centrale doorgang met gietijzeren hek tussen viekante hekpijlers. L. en r. rondboogpoortjes.

MAES J.H., De windmolens, brouwerijen, herbergen en de Toveresse parochie, Beselaarse Gedenkboeken, 1958, Langemark.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine