Wederopbouwhoevetje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoevetje

Beschrijving

Wederopbouwhoevetje uit het begin van de jaren 1920, echter met recentere bedaking boven schuurvleugel, zie datering 1934 door middel van donkere pannen en bouwnaad in zijgeveltop. Minder traditioneel boerenhuis, zie haakse en geknikte zadeldaken, voorst echter grosso modo aansluitend bij de traditionele hoevebouw.

Opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een begrint erf; boerenhuis en dwarsschuur respectievelijk ten oosten en ten westen.

Aanplantingen: voortuintje; notelaar te midden het erf.

Materialen: verankerde donkerrode baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken; bakstenen afzaten; traditioneel houtwerk onder meer houten lateien, deels bewaarde kleine roedeverdeling, verdwenen luiken zie duimen.

Streekeigen bouwelementen: rechthoekige vensters verdiept in rondboogomlijsting onder strekse en rollaag; korfbogige schuurpoort; beglaasde nis met beeld van Sint-Jozef en Maria in schuur.

Indeling: langgestrekt boerenhuis met stal links + woonhuis van twee traveeën met opkamer aan erfgevelzijde; dwarsschuur met aardappelkelder links en stal rechts. Recente nutsgebouwen ten noorden en ten zuiden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine