Teksten van Sociale woonwijk van 1956

Sociale woonwijk van 1956 ()

Achttien woningen, in 1955-1956 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel aan het Albrecht Rodenbachplein 1-12 en de Steenmolenlaan 38-48.

Kleinschalig maar typisch naoorlogse sociaal huisvestingsproject, voornamelijk bestaande uit halfopen bebouwing (en één vierwoonst) in baksteentraditionalisme: twee bouwlagen en twee traveeën met witgeschilderde gevels die verlevendigd worden door niet geschilderde, bakstenen deuromlijstingen en plinten, onder een zadeldak van rode pannen. Verschillende koppelwoningen worden geschakeld door terugspringende of vooruitspringende bergingen van één bouwlaag in een gelijkaardige vormgeving. De meeste woningen zijn sterk verbouwd.

Evaluatie

Architecturale en stedenbouwkundige waarde als representatief voorbeeld van de collectieve (sociale) huisvesting uit de naoorlogse periode. Belangrijk voor deze erfgoedwaarde is de homogeniteit van de architecturale volumes, het coloriet (rode pannendaken en witgeschilderde gevels) en de muuropeningen.

• DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.
  • S.N. 1955: 2.000 Woningen S. Bouwmaatschappij "De Mandel" Botermarkt 11 Roeselare, Roeselare, 12.
  • VERMEULEN B. 1995: 75 jaar Bouwmaatschappij "De Mandel" 1920-1995, Roeselare, 55.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine; Vandeweghe, Evert

Tuinwijk tweegezinswoningen ()

Alb Rodenbach plein nummers 1-12. Kleine tuinwijk bestaande uit zes huizenblokken met tweegezinswoningen opgesteld rondom een op een pleintje doodlopende straat; naar ontwerp van Bouwmaatschappij "De Mandel" (Roeselare) van 1955-1960.

Analoge bebouwing in de Steenmolenstraat nummers 38-48.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine