Wederopbouwhoevetje

Gemeente Zonnebeke
Locatie Everzwijnhoekstraat 1, Zonnebeke (West-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

• Adrescontrole Zonnebeke (adrescontroles: 27-09-2007 - 27-09-2007).
  • Inventarisatie Zonnebeke (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

Beschrijving

Nr. 1. Wederopbouwhoevetje uit het begin van de jaren 1920; teruggaand op de regionale hoeve cf., opstelling: langgestrekt boerenhuis en dwarsschuur resp. ten Z.O. en W. van een licht verhard erf met o.m. bakstenen stoepen en ten N. afgesloten door betonnen muur; afgezonderde tabaksast naar verluidt daterend van 1936, ten Z.W.; deels verharde erfoprit ten N.; aanplanting: mcestuin ten Z.; materialen: verankerde, donkere baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken, bij het boerenhuis met dakvenster (laadluik) ter hoogte van het stalgedeelte; gecementeerde en grijsbeschilderde N.O.-zijgevel voor het boerenhuis; bakstenen troggewelfjes in de stal; streekeigen bouwelementen: houten kozijnen o.m. bolkozijnen met kleine roedenverdeling en luiken; bakstenen onderdorpels op doorgetrokken platte laag; indeling: Z.O.-georiënteerd boerenhuis met vier staltrav. l. + vier woontrav. r., binnenshuis resp. onderverdeeld in varkens-, koe-, paardestal waarin uitgespaarde ovenkamer, leefkamer met deuren uitkomend in slaapkamer, zoldertrap en opkamer; dwarsschuur met gedichte korfbogige wagenhuisopening l. en getoogde kelderdeur r.

Recentere aanbouwsels onder lessenaarsdak tegen de schuurzijgevels. Nutsgebouw zonder verdere noemenswaardigheden, ten Z.W.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine