Klooster

Gemeente Zonnebeke
Status Deels Bewaard

• Adrescontrole Zonnebeke (adrescontroles: 27-09-2007 - 27-09-2007).
  • Inventarisatie Zonnebeke (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Klooster

Beschrijving

Kloosterschool (kleuteronderwijs), tevens parochiaal centrum en bibliotheek, ten N. van de kerk. Klooster . in feite ruim burgerhuis .middenin omhaagde grastuin ten O. uitziend op speelplaats met laag klasgebouw op de N.-zijde.

Eclectische wederopbouwarchitectuur uit het begin van de jaren 1920. Klooster. Dubbelhuis van drie brede trav. en twee bouwl. onder schilddak (n // straat, mechanische pannen). Donkerrode baksteenbouw; arduin o.m. voor sokkel en kozijnen. Middenrisaliet uitlopend op trapgevel; H. Hartbeeld met arduinen sokkel en dito baldakijn op de centrale bovenpenant. Muurvakken afgelijnd met overhoekse muizetand en doorbroken door drielicht- en bolkozijnen voorzien van verdiepte boogvelden in visgraatverband. Zijgevels: o.m. kruiskozijnen.

Laag bakstenen klasgebouw onder zadeldak (mechanische pannen). L.gedeelte in bouwtrant aansluitend bij het klooster. Vlakker gehouden r.gedeelte van gele baksteen. Typerende grote klasramen o.m. met houten kozijnconstructie in de vleugel r.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine

Het laag bakstenen klasgebouw is gesloopt.