Kasteel

Gemeente Zonnebeke
Locatie Kasteelstraat 1, Zonnebeke (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Zonnebeke (adrescontroles: 27-09-2007 - 27-09-2007).
  • Inventarisatie Zonnebeke (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel

Beschrijving

Nr. 1. Kasteel wederopgebouwd op de vooroorlogse plaats naar verluidt in de jaren 1930. Oorspronkelijk eigendom van de familie Keingiaert de Gheluvelt, doch nu toebehorend aan de vereniging van de Adel van het Belgische Rijk.

Gelegen ten O. van de kerk middenin een park naar Engels model aangelegd met loofbomen, grasperken en restart van omwalling uitgewerkt tot vijver met drie bruggen. o.m. twee boogbruggen.voorzien van gietijzeren leuning. Rechte toogangsdreef (hoofdingang) vanaf de Geluveldplaats. Verder ook nog tennisveld en staande wip in het W.-parkdeel. Ten N. van het kasteel voormalige conciërgewoning met koetshuis en stal, nu verbouwd tot villa.

Kasteel. Benaderende reconstructie van het vooroorlogse XVIII-uitzicht met classicistische inslag, echter met toevoeging van één trav. l. én r. van het middenrisaliet en verhoging van de hoektorens met één verd.

Statig dubbelhuis van negen trav. en twee bouwl. met verhoogde begane grond onder schilddak (leien), gedomineerd door twee licht vooruitspringende hoektorens met drie verd. onder ingesnoerd tentdak (leien) met windvaan. Rode baksteenbouw; arduin o.m. voor de omlopende sokkelmarkering, put-, kroonlijst, en omlijsting van de muuropeningen. Middenrisaliet van een bredere trav. tussen geblokte hoekbanden van arduin en bekroond met drichoekig fronton waarin het familiewapen en de -spreuk "Deforti. Dulcedo" tussen rankwerk van eikels en eikebladeren. Rechth. vensters in vlakke omlijsting, o.m. drielicht op de bovenverd. van het risaliet. Getraliede kelderopeningen. Rondboogdeur opgenomen in geblokte rechth. omlijsting met pilasters onder geprofileerde kroonlijst. Steektrap met bordes. Torenoksels: rechth. dienstdeurtje verdiept in rondboogomlijsting met de wapenschilden en spreuk op bandenolle in het boogveld; steektrap. "Traditioneel" vensterhoutwerk met grote en kleine roedenverdeling, echter meer neoclassicistisch geïnspireerd bij de deels beglaasde vleugeldeur met radvormig bovenlicht. Geprofileerde gootlijst op houten modillons. Vier houten dakkapellen met driehoekig fronton. Hoge schoorstenen voorzien van geblokte hoekbanden.

Soortgelijke achtergevel, hier echter tot driezijdig avant-corps uitgewerkt middenrisaliet met ontdubbelde én gebogen steektrap, tot hoekrisalieten herleide torens, en schaarser gebruik van arduin. Zijgevels van vijf trav. Dito muuropeningen als achtergevel. Sober interieur.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine