erfgoedobject

Kasteel

bouwkundig element
ID
33124
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33124

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kasteel wederopgebouwd op de vooroorlogse plaats naar verluidt in de jaren 1930. Oorspronkelijk eigendom van de familie Keingiaert de Gheluvelt, doch nu toebehorend aan de vereniging van de Adel van het Belgische Rijk.

Gelegen ten oosten van de kerk middenin een park naar Engels model aangelegd met loofbomen, grasperken en restart van omwalling uitgewerkt tot vijver met drie bruggen - onder meer twee boogbruggen - voorzien van gietijzeren leuning. Rechte toogangsdreef (hoofdingang) vanaf de Geluveldplaats. Verder ook nog tennisveld en staande wip in het westelijk parkdeel. Ten noorden van het kasteel voormalige conciërgewoning met koetshuis en stal, nu verbouwd tot villa.

Kasteel. Benaderende reconstructie van het vooroorlogse 18de-eeuwse uitzicht met classicistische inslag, echter met toevoeging van één travee links én rechts van het middenrisaliet en verhoging van de hoektorens met één verdieping.

Statig dubbelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen met verhoogde begane grond onder schilddak (leien), gedomineerd door twee licht vooruitspringende hoektorens met drie verdiepingen onder ingesnoerd tentdak (leien) met windvaan. Rode baksteenbouw; arduin onder meer voor de omlopende sokkelmarkering, put-, kroonlijst, en omlijsting van de muuropeningen. Middenrisaliet van een bredere travee tussen geblokte hoekbanden van arduin en bekroond met driehoekig fronton waarin het familiewapen en de -spreuk "Deforti. Dulcedo" tussen rankwerk van eikels en eikebladeren. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting, onder meer drielicht op de bovenverdieping van het risaliet. Getraliede kelderopeningen. Rondboogdeur opgenomen in geblokte rechthoekige omlijsting met pilasters onder geprofileerde kroonlijst. Steektrap met bordes. Torenoksels: rechthoekig dienstdeurtje verdiept in rondboogomlijsting met de wapenschilden en spreuk op banderolle in het boogveld; steektrap. "Traditioneel" vensterhoutwerk met grote en kleine roedenverdeling, echter meer neoclassicistisch geïnspireerd bij de deels beglaasde vleugeldeur met radvormig bovenlicht. Geprofileerde gootlijst op houten modillons. Vier houten dakkapellen met driehoekig fronton. Hoge schoorstenen voorzien van geblokte hoekbanden.

Soortgelijke achtergevel, hier echter tot driezijdig avant-corps uitgewerkt middenrisaliet met ontdubbelde én gebogen steektrap, tot hoekrisalieten herleide torens, en schaarser gebruik van arduin. Zijgevels van vijf traveeën. Dito muuropeningen als achtergevel. Sober interieur.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33124 (Geraadpleegd op )