Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve naar verluidt wederopgebouwd in 1924 op de vooroorlogse plaats echter met andere schikking. Wederopbouwhoeve met gaaf bewaarde volumes en aanleunend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.

Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een deels met kasseien en bakstenen verhard erf, ten oosten toegangshek tussen bakstenen hekpijlers; boerenhuis, stalvleugel en dwarsschuur respectievelijk ten noordoosten, noordwesten en zuidoosten; recente ast ten oosten.

Aanplantingen: met knotwilgen afgezette drenkput.

Materialen: verankerde donkerrode baksteenbouw; pannen (mechanische), gebogen zadeldaken op houten modillons, bij boerenhuis en stal onderbroken door dakvensters; grosso modo behouden traditioneel houtwerk onder meer luiken; ijzeren I-balken boven de poorten.

Streekeigen bouwelementen: aflijnend tandlijstje en door middel van rollaag gemarkeerde plint bij boerenhuis; asemgaten in dwarsschuur.

Indeling: boerenhuis van vier traveeƫn + links een opkamertravee; dwarsschuur met stal en wagenhuis.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine