Hoeve met zuivelfabriekje Donck

Gemeente Zonnebeke

omvat de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve met omgeving
gelegen te 's Graventafelstraat 48 (Zonnebeke)

omvat de bescherming als monument Zuivelfabriekje Donck
gelegen te 's Graventafelstraat 48A (Zonnebeke)

Beschrijving

Nr. 48. Grote hoeve, alwaar in 1932 de kaasmakerij van Passendale werd gesticht cf. aan straatoverzijde gelegen zuivelfabriekje van 1936 tot 1946 in gebruik. Nadien werd de kaasmakerij ondergebracht in de oude brouwerij Boucqué, aan de vroegere spoorlijn waar ze tot op heden is gevestigd. Wederopbouwhoeve gr.m. aansluitend bij de regionale XIX-hoevebouw cf., opstelling: losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf, ten Z.O. gietijzeren hek tussen vierkante, bakstenen hekpijlers op sokkel; boerenhuis, stalvleugel en dwarsschuur resp. ten Z., O. en W.; kalvariegroep ten Z.O.; aanplantingen: voortuintje aan straatzijde afgezet met bakstenen muurtje waarboven gietijzeren hek; materialen: verankerde donkerrode baksteenbouw; pannen (mechanische, blauwgeglazuurd bij boerenhuis) zadeldaken, o.m. onderbroken door klimmende dakvensters; ijzeren bliksemafleider met hartvormige bevestiging; streekeigen bouwelementen: meer uitgewerkte straatgevel van boerenhuis cf. deurrisaliet, gebruik van gele baksteen voor horizontale banden en strekse ontlastingsbogen boven rechth. muuropeningen onder ijzeren I-balken met rozetten; oculus aan erfgevelzijde; asemgaten in dwarsschuur;

indeling: dubbelhuis van twee bouwl. en vijf trav.; stal met voederhok, melkhuis en privaat; dwarschuur met wagenhuis l. en r.

Voormalig zuivelfabriekje uit 1936. Donkere baksteenbouw van één bouwl. onder platdak tussen hoekpostamenten. Voorgedeelte met verhoogde begane grond cf. kelderopeningen. Inspringende middenpartij met rondboognis (St.-Jozefbeeld) tussen postamenten. Grote rechth. muuropeningen.

Kalvariegroep: witbeschilderde gietijzeren Christus op houten kruis, tussen cementen Maria- en Johannesbeeld. Omringende linden en geajoureerde betonnen afsluiting.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine