Teksten van Wederopbouwhoeve met kapel

Gedenkkapel voor Vrede ()

Locatie

Kapel in het verlengde van de omheiningsmuur van boerderij 's Graventafelstraat nummer 53. Gelegen in landelijk, heuvelachtig gebied, op circa 150 meter ten noordoosten van het Nieuw-Zeelands monument, op circa 3km ten zuidwesten van het centrum van Passendale.

Historische achtergrond

1 van de vele gedenkkapellen ter ere van 'Koninginne van Vrede'.

Beschrijving

Kapel uit rode baksteen met overstekend zadeldak bedekt met rode pannen en vooraan met groen beschilderde houten lijst afgewerkt, achteraan met betonnen dekstukken en kruis. De voor- en achtergevel hebben schuinlopende zijden, met onder het dak enkele lagen overkragende bakstenen. Aan de voorkant segmentboogvormige deur met groenhouten hek, in de zijmuren twee kleine rechthoekige venstertjes.

In de kapel staat een Mariabeeld met het kind Jezus als Heilig Hart achter glas opgesteld. Het interieur is helder lichtblauw geschilderd. In de kapel op de sokkel van het Mariabeeld 'O.L.Vrouw van het H. Hart B.V.O.'. Boven de toegangsdeur een houten plank 'Ruste in Daad Ruste in Rede', 'Schenk ons Koninginne van Vrede', zwart geschilderde hoofdletters.

H. 414,5 cm x Br. 261 cm x D. 244 cm

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Hoeve ()

Hoeve mogelijk heropgebouwd naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge) van 1920, echter met gewijzigde muuropeningen. Volgens bewoners lag de vooroorlogse hoeve ernaast. Aansluitend bij de regionale hoevebouw zie:

Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een verhaard erf, toegankelijk tussen vierkante bakstenen hekpijlers met sokkel en piramidaal topstuk; boerenhuis, stalvleugel, dwarsschuur en kapelletje respectievelijk ten noorden, oosten, zuiden, zuidoosten.

Materialen: verankerde, donkerrode baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken overstekend op houten modillons, onderbroken door onder meer klimmende dakvensters; lichtrode baksteen voor strekse lateien; streekeigen bouwelementen: tuitgevels met muurvlechtingen onder meer voor dakvenster en zijgevels.

Indeling: boerenhuis van vier traveeën + één opkamertravee rechts; stal met privaat; dwarsschuur met wagenhuis en aardappelkelder.

Aan de straat gelegen éénbeukig kapelletje op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (nok loodrecht op de straat). Puntgevel met schouderstukken. Korfbogige deuropening waarin houten deur met hek. Erboven vernieuwd bord met opschrift: "Ruste in daad. Ruste in rede. Schenk ons Koninginne van Vrede." Achterpuntgevel met aandak, schouderstukken en bekronend kruis. Zijgevels gestut door hoeksteunberen. Bepleisterd, blauwgeschilderd interieur met tongewelf. Beeld van "O.-L.-Vrouw van H.Hart" achter beglaasde wand.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 10829.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine