• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevetje

Beschrijving

Aan de straat gelegen hoevetje naar verluidt niet op de vooroorlogse plaats heropgebouwd. Teruggaand op de regionale hoevebouw.

Opstelling: losse, lage bestanddelen opgesteld rondom een deels gekasseid erf voorzien van bakstenen stoepen, met centrale vaalt en toegankelijk via hek; boerenhuis, dwarsschuur en bakhuis, respectievelijk ten zuidwesten, zuidoosten en te midden van het erf.

Aanplantingen: omhaagde moes- en bloementuin respectievelijk ten noorden en ten zuiden van de erfoprit; boomgaard afgezet met knotwilgen ten zuidwesten.

Materialen: verankerde donkerrode baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken met kort overstekende rand; cementen lateien en afzaten voor de rechthoekige muuropeningen verdiept in getoogde omlijsting; traditioneel houtwerk, zie kleine roedeverdeling in bovenvakken, luiken; ijzeren I-balk boven poort.

Indeling: langgestrekt boerenhuis bestaande uit een travee links + een centrale opkamer + een travee + een lager keukengedeelte met privaat, aansluitend bij stalvleugel; dwarsschuur met centrale aardappelkelder en wagenhuis.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine