Hoeve Engelveld

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Engelveld

Beschrijving

Zogenaamd "Engelveld" volgens bewoners. Naar verluidt niet op de dezelfde plaats herbouwd. Grosso modo aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw zie:

Opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een begrint erf met geplaveide stoepen, toegankelijk via gietijzeren hek; boerenhuis met stalvleugel en dwarsschuur, respectievelijk ten zuiden, oosten en westen.

Aanplantingen: siertuintje voor het boerenhuis en temidden het erf; resten van boomgaard ten noorden.

Materialen: verankerde, donkerrode baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken onderbroken onder meer door klimmende dakkapellen en door een centraal breed dakvenster onder afgewolfd zadeldak; "traditioneel" houtwerk onder meer luiken en kleine roedeverdeling in bovenvakken; betonnen troggewelven tussen ijzeren I-balken in stallen; streekeigen bouwelementen: (hoek)steunberen tegen schuur; rondboognisje met heiligenbeeld en bekronend kruis van uitstekende lichtere baksteenkoppen in linker schuurzijgevel.

Indeling: langgestrekt boerenhuis met L-vormige plattegrond bestaande uit boerenhuis van zes traveeƫn met opkamer aan achtergevelzijde + stal; dwarsschuur met wagenhuis en aardappelkelder.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine