• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevetje

Beschrijving

Hoevetje gelegen op de tweesprong van Rozen- en Martinegatstraat, heropgebouwd naar ontwerp van architect C. Billiet (Gent) van 1920 met eclectische inslag, zie straatgevel van twee bouwlagen van boerenhuis: deur en middenrisaliet uitlopend op dakvenster afgelijnd met rondboogmotief; aflijnende tandlijst; gecementeerde en beschilderde horizontale banden, doorlopende lateien en plint. Voorts vrij traditioneel.

Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begrint erf; boerenhuis, stal en schuur respectievelijk, ten noordoosten, noorden en oosten.

Aanplantingen: voortuintje.

Materialen: verankerde rode baksteen; pannen (mechanische onder meer zwarte) zadeldaken.

Indeling: boerenhuis van drie traveeën + een opkamertravee aan erfgevelzijde; stal met astgedeelte. Stal- en schuurvleugel sterk aangepast. Recente loodsen ten westen.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 10831.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine