Wederopbouwhoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Wederopbouwhoeve getypeerd door de minder gebruikelijke L-vormige en gesloten opstelling van de bestanddelen. Voorts, echter aansluitend bij de regionale hoevebouw met accentuering van de streekeigen bouwelementen bij schuurgedeelte.

Opstelling en indeling: langgestrekte hoeve onder onderbroken bedaking bestaande uit links paardenstal, boerenhuis van twee opkamertraveeën + vier traveeën, een langsschuur over de lange zijde ingedeeld enerzijds als stal anderzijds als schuur; ten noorden, tabaksast uit de jaren 1940.

Aanplantingen: deels begraasd erf, met centrale vaalt; materialen: verankerde rode baksteenbouw; witbeschilderde en gecementeerde plint; pannen (mechanische) zadeldaken op houten consooltjes; bakstenen strekse en rollaag boven de korfbogige muuropeningen; ijzeren I-balken boven wagenhuispoort.

Streekeigen bouwelementen: schuur voorzien van steunberen, aflijnende tandlijst, tuitgevels onder meer gecementeerd, met muurvlechtingen en blinde oculi.

Ten zuiden, Mariakapelletje uit de jaren 1940.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Omstreeks 2009 verdween de L-vormige opstelling van de hoeve door de verbouwing met verlies van erfgoedwaarde van de boerenwoning en door de sloop van een nutsgebouw. De schuur kwam hierdoor vrij te staan.

De ast ten noorden is niet langer bewaard.

• Informatie verkregen van de gemeente (22 oktober 2009).