Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Beschrijving

Zichtbepalende eenheidsbebouwing naar ontwerp van architect E. Apers (Roeselare) uit de jaren 1920 samen met hoekhuis nummer 17, de noordoostelijke gevelwand van de Passendaleplaats uitmakend.

Enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen, lagere nok bij nummer 20). Typerende dakvensters onder zadeldak; puntgevels met afgeknotte top, schouderstukken en gekoppelde dakvenstertjes. Baksteenbouw op een met schijnvoegen gecementeerde plint; dito dorpels, stijlen, horizontale banden, consoles, omlijstingen. Voornamelijk rechthoekige muuropeningen onder latei. Erkers, onder meer afgerond, op consoles, onder leien luifel op houten consooltjes, op bovenverdieping van nummer 19 en 20. Rechthoekige deuren, verdiept in vlakke omlijsting bij nummer 19. Aangepaste begane grond met links garagepoort bij nummer 20.

Het rechts aanleunende hoekhuis in analoge, evenwel soberder en recentere trant. Typerende afgeschuinde hoektravee met ingang onder erkervormige overstek.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3080.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine