Hoeve Waarschoot

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Waarschoot
Deelgemeente Waarschoot
Straat Arisdonk
Locatie Arisdonk 18, Waarschoot (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Waarschoot (adrescontroles: 22-01-2008 - 22-01-2008).
  • Inventarisatie Waarschoot (geografische inventarisatie: 01-01-1994 - 31-12-1994).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Hoeve Waarschoot

Deze bescherming is geldig sinds 22-04-1994.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Woonhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Achterin gelegen voormalig boerenhuis, oorspronkelijk meergezinswoning, op begraasd erf, vermoedelijk opgetrokken voor 1580 in vakwerk en in die periode versteend met integratie van stijl- en regelwerk. Woonhuis van gewitte baksteen op gepikte plint, zeven traveeën onder zadeldak (pannen in plaats van stro, nok parallel met de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen. Vier houten kruiskozijnen versterkt met staven, uiterst rechts aangebracht in behouden vakwerkconstructie met zware tussenstijl en drie horizontale regels. Drie getoogde deuren onder bakstenen strek. Achtergevel onder mank zadeldak met uitgebouwde keuken, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; klimmende dakkapel en dakvenster.

Interieur: drie grote schouwen met gemetste stijlen en haardbalken waaronder dubbele haard met kaarsnissen of "maziergaten" in de muur van de stookplaats. Bewaarde rode tegelvloeren en balklagen met zware versierde moerbalken rustend op de middenstijl van het kruiskozijn en met versterkende schoorstukken. Ten oosten, achter het woonhuis, grote bakstenen schuur en stallen, van circa 1860-80 ter vervanging van de houten schuur. Zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met centrale doorrit en poort links van het vroegere wagenhuis.

  • TONDAT R., Bouwkundig erfgoed te Waarschoot, Maldegem, 1978, p. 109-115.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1994

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Arisdonk

Arisdonk (Waarschoot)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.