Brouwershuis en brouwerij

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Waarschoot
Deelgemeente Waarschoot
Straat Beke
Locatie Beke zonder nummer, 3, Waarschoot (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Waarschoot (adrescontroles: 22-01-2008 - 22-01-2008).
  • Inventarisatie Waarschoot (geografische inventarisatie: 01-01-1994 - 31-12-1994).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwershuis en brouwerij

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Voormalig brouwershuis en brouwerij van de familie De Schepper, opgericht in 1904, in 1935 aangekocht door Fr. Coopman en ingericht als slagerij, nadien vleeswarenatelier en thans vleeswarenfabriek "ter Beke N.V.".

Villa in art-nouveaugetinte stijl met aan de straatzijde fraai ijzeren hek op bakstenen voet; initialen D S in hek. Gele- en oranjekleurige baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien). Dubbelhuis met gemarkeerde deurtravee uitgewerkt als toren, onder afzonderlijk overstekend schilddakje op art-nouveauconsoles; bekronende ijzeren windhaan. Gekoppelde rondboogvormige twee- en drielichten onder decoratieve boog; behouden houtwerk met roedeverdeling. Rondboogdeur met nieuw houtwerk. Bekronend balkon met art-nouveauleuning verdwenen. Achteraan uitgebouwde keuken.

Op de binnenplaats achteraan, voormalige brouwerij, eveneens van 1904, van donkere baksteen, acht traveeën en twee en een halve en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met centraal laadvenster. Horizontaliserende arduinen kordons. Getoogde muuropeningen.

  • DE VOS A., Geschiedenis van Waarschoot, Waarschoot, 1990, deel II, p. 129.
  • TONDAT R., Bouwkundig erfgoed te Waarschoot, Maldegem, 1978, p. 142.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1994

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Beke

Beke (Waarschoot)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.