Brouwershuis en brouwerij

Beschrijving

Voormalig brouwershuis en brouwerij van de familie De Schepper, opgericht in 1904, in 1935 aangekocht door Fr. Coopman en ingericht als slagerij, nadien vleeswarenatelier en nu vleeswarenfabriek "ter Beke N.V.".

Villa in art-nouveaugetinte stijl met aan de straatzijde fraai ijzeren hek op bakstenen voet; initialen D S in hek. Gele- en oranjekleurige baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien). Dubbelhuis met gemarkeerde deurtravee uitgewerkt als toren, onder afzonderlijk overstekend schilddakje op art-nouveauconsoles; bekronende ijzeren windhaan. Gekoppelde rondboogvormige twee- en drielichten onder decoratieve boog; behouden houtwerk met roedeverdeling. Rondboogdeur met nieuw houtwerk. Bekronend balkon met art-nouveauleuning verdwenen. Achteraan uitgebouwde keuken.

Op de binnenplaats achteraan, voormalige brouwerij, eveneens van 1904, van donkere baksteen, acht traveeën en twee en een halve en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met centraal laadvenster. Horizontaliserende arduinen kordons. Getoogde muuropeningen.

• DE VOS A., Geschiedenis van Waarschoot, Waarschoot, 1990, deel II, p. 129.
  • TONDAT R., Bouwkundig erfgoed te Waarschoot, Maldegem, 1978, p. 142.