erfgoedobject

Hoeve De Haven

bouwkundig element
ID
33235
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33235

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Haven
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve De Haven gelegen bij Bekebrug, de vroegere tolbrug op de Lieve, met behouden grote overslagschuur.

Achterin gelegen gebouwen op met gras begroeid erf met boomgaard, van de straat afgesloten door fraaie ijzeren hekken op bakstenen voet rechts en bakstenen muur en haag links, aan de Lieve.

Ten oosten, woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen en lelievormig anker, opklimmend tot de 18de eeuw. Gewitte gevels op gepikte plint, rechthoekige vensters met groen- en witgeschilderde luiken en rechthoekige deur met bovenlicht en gestreept houtwerk; dakvenster met korfboog erboven.

Interieur met centrale gang met bepleisterd plafond met moulures en deur met bekronende rondboognis met rozetjes in de achtergevel; voutekamer en kelder in noordoosthoek.

Links aangebouwde stallen onder lessenaarsdak en achteraan haaks aanbouwsel onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met onder meer korfboogdeur en houten kruiskozijn in de geveltop.

Ten zuiden, grote voormalige overslagschuur van baksteen, elf traveeën waaronder drie rechter traveeën met getoogde bogen (nu grotendeels dichtgemetst) en rechthoekige poorten onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), palend aan de straat.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

Het tot de 18de eeuw opklimmende woonhuis is vervangen door nieuwbouw.

Auteurs : Jacobs, Els
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve De Haven [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33235 (Geraadpleegd op )