Huisje wel tevréé

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Huisje wel tevréé

Beschrijving

Voormalige omhaagde hoeve van het langgestrekte type achterin op een met gras begroeid erf met boomgaard en toegankelijk via een ijzeren hek aan gietijzeren zuilen. Woongedeelte van vijf traveeën, een aanpalende schuur en stal van vier traveeën onder doorlopend zadeldak tussen aandaken met vlechtingen (pannen, nok parallel aan de straat), in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Schuur oorspronkelijk van hout, naar verluidt circa 1850 vervangen door baksteen. Gewitte gevels op gepikte plint, rechthoekige vensters met bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling (links van deur) en wit- en roodgeschilderde luiken. Korfboogdeur. Aflijnende kroonlijst op uitgesneden consoles. Links aanleunende varkensstallen onder lessenaarsdak. Rechts schuur met luchtgaten en poort onder verhoogd dakschild; paardenstal in uiterste rechtse travee achteraan uitgebouwd schotelhuis, vroegere weefkamer en varkensstallen uit begin 20ste eeuw.

Interieur met behouden balklaag en dubbele haard met onder meer de oude haardlijst en twee kaarsnisjes in de stookplaatsmuur.

• TONDAT R., Bouwkundig erfgoed te Waarschoot, Maldegem, 1978, p. 159-162.