Pachterswoning

Beschrijving

Voormalige pachterswoning van het tot pachthoeve omgevormde domein van de priorij van Waarschoot, gebouwd circa 1753 op de plaats van de grondvesten van de voormalige kerk.

Thans hoeve met woonhuis en bedrijfsgebouwen ingeplant ten oosten van het behouden priorshuis, binnen dezelfde rechthoekige omgrachting. Woonhuis van zeven traveeƫn onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen. Gewitte gevels op gepikte plint. Erfgevel met rechthoekige vensters (nieuw houtwerk, verdwenen luiken) en rechthoekige deur. Uitgebouwde keuken aan straatzijde onder doorgetrokken zadeldak.

Interieur met behouden haard en geschilderde balklagen, opkamer boven de kelder met tongewelf in zuidoostelijke hoek. Zolder met eiken schaargebinten (hergebruikte stukken).

• TONDAT R. 1978: Bouwkundig erfgoed te Waarschoot, Maldegem, 188.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke