Neoclassicistisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Waarschoot
Deelgemeente Waarschoot
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 2, Waarschoot (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Waarschoot (adrescontroles: 22-01-2008 - 22-01-2008).
  • Inventarisatie Waarschoot (geografische inventarisatie: 01-01-1994 - 31-12-1994).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch dorpshuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Neoclassicistisch herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 10-11-1995.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoclassicistisch dorpshuis met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), in zijn huidige vorm daterend van 1876, volgens archiefdocumenten toen verhoogd met één bouwlaag en voorzien van een nieuwe gevel en ramen. Bepleisterde en geschilderde voorgevel met imitatiebanden op de begane grond, horizontaliserend kordon en aflijnend versierd hooidgestel met kroon- en tandlijst op modillons. Rechthoekige deur en vensters in geriemde omlijsting met sluitsteen; doorgetrokken dorpels op panelen op de bovenverdieping. Centraal balkon boven de deur.

Interieur met behouden en recent volledig gerestaureerde hal, trappenhuis en salons met onder meer stucplafonds met medaillons met voorstelling van de vier seizoenen, marmeren schouwen, trapzaal met zwaar stucplafond en composietpilasters, deuromlijstingen met bekronende frontons en muurschildering met landschapstafereel in trompe-l'oeil tegenover de centrale trap met gesculpteerde witmarmeren trappaal.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1994

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (Waarschoot)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.