Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Waarschoot
Deelgemeente Waarschoot
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 4, Waarschoot (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Waarschoot (adrescontroles: 22-01-2008 - 22-01-2008).
  • Inventarisatie Waarschoot (geografische inventarisatie: 01-01-1994 - 31-12-1994).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 10-11-1995.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw met oudere kern (onder meer kelder met tongewelf en sporen van vlechtingen ter hoogte van de tweede bouwlaag in linker zijgevel). Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op grijze plint, afgezet met hoekblokken en horizontaal geleed door kordons. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting met sluitsteen, arduinen dorpels en persiennes op de begane grond, op de bovenverdieping op doorgetrokken dorpels. Rechthoekige deur in geprofileerde arduinen omlijsting, onder kroonlijst op consoles; paneeldeur met gedeeld bovenlicht.

Interieur: 19de-eeuwse wenteltrap met leuning eindigend op een slangekop, marmeren vloer met stermotief en voorheen haard met Delftse tegels (grotendeels weggebroken). Beraapte achtergevel op breukstenen plint met rechthoekige, vlak omlijste vensters (bewaard houtwerk).

Links van het huis, vroegere doorrit naar het voormalig koetshuis met behouden roodgeschilderde rondbogen op pilasters met imposten op hoge sokkel.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1994

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (Waarschoot)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.