Pastorie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lievegem
Deelgemeente Waarschoot
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 7, Lievegem (Oost-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Waarschoot (adrescontroles: 22-01-2008 - 22-01-2008).
  • Inventarisatie Waarschoot (geografische inventarisatie: 01-01-1994 - 31-12-1994).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Achterin gelegen gebouw, voorheen im ommuurde tuin met fraai ijzeren hek (thans laag bakstenen muurtje); vijf + één traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat), gebouwd in 1780 naar ontwerp van bouwmeester Hebbinghausen op de plaats van een ouder huis, aangekocht in 1664 als pastorie. Links travee toegevoegd in 1899 naar ontwerp van architect Henri Vaerwyck.

Gecementeerde en grijsgeschilderde voorgevel met dubbelhuisopstand en rechthoekige vensters op arduinen dorpels. Rondboogdeur in geprofileerde Lodewijk XVI-omlijsting op neuten, onder kroonlijst op gegroefde consoles; nieuwe deur en waaiervormig bovenlicht. Rechts, garage. Identieke beschilderde achtergevel en deur, hier in een bepleisterde en grijsgeschilderde Lodewijk XVI-omlijsting.

Interieur met bewaarde salons met 18de-eeuws stucwerk op plafonds en schouwen; 19de-eeuwse trap. Haard met Delftse tegels in de keuken. Behouden gewelfde kelder, mogelijk van vroegere woning.

  • Archief Bestuur voor Monumenten en Landschappen Brussel, plannenfonds Koninklijke Commisie voor Monumenten en Landschappen, provincie Oost-Vlaanderen, Waarschoot, pastorie.
  • TONDAT R., Bouwkundig erfgoed te Waarschoot, Maldegem, 1978, p. 204-206.
  • RYSERHOVE A., Merkwaardigheden over Waarschoot (3), in "Ons Meetjesland", VIII, 3, 1975, p. 116.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1994

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (Lievegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.