erfgoedobject

Maalderij De Wilde

bouwkundig element
ID
33284
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33284

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij De Wilde
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige maalderij De Wilde. Mechanische graanmaalderij gebouwd in 1907 bij de zogenaamde Oostmoermolen, een houten korenwindmolen, in het bezit van de familie De Wilde sinds 1884, omgewaaid in 1907.

Oorspronkelijk stoommaalderij (stoommachine verdwenen), in 1926 overgeschakeld op elektriciteit (behouden motor), ondergebracht in een bakstenen gebouw van één travee onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Uitgebreid in 1937 en 1949 respectievelijk met links en rechts vleugel onder gelijkaardige puntgevels en zadeldaken (nok loodrecht op de straat).

Behouden binnenstructuur met hergebruik van het hout van de omgewaaide molen en twee maalstoelen met elk één koppel stenen en een haverpletter.

  • BONNE B., persoonlijke notities.

     


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Maalderij De Wilde [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33284 (Geraadpleegd op )