Boerenwoning

Beschrijving

Boerenhuis achterin begraasd erf met deels bewaard ijzeren hek aan gietijzeren zuiltjes. Witgekalkt, verankerd gebouw van zes traveeën onder zadeldak (pannen in plaats van stro, nok parallel aan de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, uit de 18de eeuw. Aangepaste rechthoekige vensters (oorspronkelijk per twee gekoppelde lagere vensters) en rechthoekige deur (nieuw houtwerk) in bruin geschilderde bakstenen omlijsting met neuten, spiegelboogvormig bovenlicht en houten waaier. Overstekend dakschild op uitgesneden modillons. Achteraan uitgebouwde keuken, bakoven en stal.

Goed bewaard interieur met onder meer typische gekoppelde 18de-eeuwse paneeldeuren, van links naar rechts naar de opkamer, kelder en slaapkamer. Kelder met tongewelf en stenen trap; deels stenen en houten trap met zolderluik naar de voutekamer en zolder. Slaapkamer rechts met behouden versierde geschilderde moerbalk met hartmotief; linker kamer, voorheen weefkamer met aan twee uiteinden versierde balk met leliemotief en zonnerad.

Ten oosten, voormalige schuur en stal, oorspronkelijk in hout, thans sterk verbouwd.

Ten westen, vrijstaand bakhuis van het samengestelde type met deels ingestorte oven onder zadeldak (nok loodrecht op de straat).

• TONDAT R. 1978: Bouwkundig erfgoed te Waarschoot, Maldegem, 232-236.