Hoeve Goed te Zoetendale

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Waarschoot
Deelgemeente Waarschoot
Straat Stuiver
Locatie Stuiver 44, Waarschoot (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Waarschoot (adrescontroles: 22-01-2008 - 22-01-2008).
  • Inventarisatie Waarschoot (geografische inventarisatie: 01-01-1994 - 31-12-1994).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Goed te Zoetendale

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Hoeve Goed te Zoetendale: boerenwoning

Deze bescherming is geldig sinds 10-11-1995.

omvat de bescherming als monument Hoeve Goed te Zoetendale: toegangsdreef
gelegen te Stuiver 44 (Waarschoot)

Deze bescherming is geldig sinds 10-11-1995.

Beschrijving

Zogenaamd "Goed te Zoetendale". Oorspronkelijk omgracht pachthof van de abdij van Zoetendale, gesticht in 1215 te Maldegem, vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw. Volgens archieven eind 14de eeuw in het bezit van de Brugse Jezuïeten die in 1584 de abdij van Zoetendale afschaften en haar bezittingen overnamen; na de opheffing van de Jezuïetenorde (1773) openbaar verkocht. Sindsdien in bezit van de familie Standaert.

Achterin gelegen woonhuis met mooie toegangsdreef van Rode Beuken en omhaagde voortuin, thans aangelegd als kruidtuin. Bakstenen dubbelhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met klokkenstoel, volgens gevelsteen in linkerzijgevel herbouwd door: "J.Bte Standaert-Wille te Waarschoot-1872". Gemarkeerd middenrisaliet met arduinen deuromlijsting met verdiepte pilasters op hoge neuten en voluutconsoles onder de rechte waterlijst; spiegelboogdeur met bewaard outwerk. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in dito nissen; arduinen dorpels en persiennes. Vernieuwd houtwerk naar origineel model. Aflijnende decoratieve baksteenfriezen. Zijgevels afgezet met klimmende boogfriezen en doorbroken door twee getraliede rondboogvensters onder waterlijst en dito nis met heiligenbeeldjes, links Onze-Lieve-Vrouw en rechts Sint-Jozef.

Behouden plattegrond en interieur met onder meer fraaie stucplafonds met bloemenmotieven, brandende toortsen en vier medaillons met vrouweprofielen, marmeren schouw, wit-zwart geblokte vloer en vernieuwde haard.

Voormalige grote schuur achteraan (thans bij nummer 1 ) onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat).

  • DE VOS A., Geschiedenis van Waarschoot, Waarschoot, 1990, deel 1, p. 313-315.
  • TONDAT R., Bouwkundig erfgoed te Waarschoot, Maldegem, 1978, p. 270-279.
  • VAN MINGROOT E., Teloorgang en afschaffing (1584) van de abdij van Zoetendale te Maldegem, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nr. 29, 1978, p. 88-125.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1994

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Stuiver

Stuiver (Waarschoot)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.