Hoeve Hof te Brakele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Brakele

Beschrijving

Hoeve, nu zogenaamd Hof te Brakele doch niet te verwarren met het oude "Goed te Brakel", sinds de 19de eeuw zogenaamd "Remondshof". Ver achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen op een met gras begroeid erf ten oosten van het "Goed te Breebroek", toegankelijk via een aardeweg vanaf de dreef van laatstgenoemde goed.

Ten noorden, woonhuis van acht traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met rechts aandak met vlechtingen, minstens opklimmend tot begin 18de eeuw. Gekalkte erfgevel op grijsgeschilderde plint, rechthoekige deur en vensters.

Interieur: behouden gekoppelde deuren in gang respectievelijk naar voutekamer, kelder en zolder; korfboogvormig achterdeurtje met bekronende heiligennis. Kamer rechts met drie zware versierde moerbalken, links met slof, rechts met versiering met kruismotief en voluut. Grote haard verstopt achter recente beplanking.

Ten oosten en ten zuiden, grote bakstenen bedrijfsgebouwen onder zadeldaken (nokken loodrecht op en parallel aan de straat). Ten noorden, achter het woonhuis, voormalig bakhuis, nu stal. Bakstenen gebouw onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw.