Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis

Beschrijving

Voormalig brouwershuis van brouwerij Standaert, vermoedelijk opgericht begin 19de eeuw op de plaats van een bestaand hoevetje. Begin 20ste eeuw nog grootste brouwerij van Waarschoot.

Deels ommuurde tuin met ingewerkte fraaie ijzeren hekken en links dito toegangshek aan overhoeks geplaatste bakstenen pijlers.

Huidig herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), van circa 1863. Gerenoveerde voorgevel met similibepleistering op arduinen en imitatiebossage plint en vernieuwde ramen. Rechthoekige benedenvensters (bewaarde duimen van persiennes) en getoogde omlijste bovenvensters met sluitstuk en lekdrempels op panelen. Rechthoekige deur met neo-Lodewijk XVI-paneeldeur en bovenlicht met fraai ijzerwerk. Aflijnende kroon- en tandlijst op klosjes.

Links aangebouwde garages uit eind 19de eeuw; rechts stond het vroegere brouwerijgebouw (nok loodrecht op de straat).

Behouden interieur met centrale gang met faiencetegels en stucplafond op consoles, rechts kamers met beschilderde plafonds en deuren. Links kamers met behouden rode tegelvloer en balken in de achterkamer wijzend op oudere kern. Oude druivenserre tegen linker muur achteraan en aangelegde tuin met merkwaardige bomen.