Hof ten Hulle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Hulle

Beschrijving

Oude nederzetting, oorspronkelijk met rechthoekige omgrachting, reeds vermeld in middeleeuwse geschriften. Heden enkel in noordoosthoek deel van gracht bewaard; woonhuis ten noorden en grote schuur en stallen ten westen op volledig omhaagd en met met gras begroeid erf. Toegangshek tussen vierkante gewitte pijlers ten zuiden aan de straat.

Huidig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde gewitte gevels op gepikte plint. Per twee gegroepeerde rechthoekige, vlak omlijste vensters met wit- en roodgeschilderde luiken en dorpels met tegels; rechthoekige deur in vijfde travee.

Interieur. Bewaarde balklaag met afgeschuinde moerbalken en grote haard met bordenplank.

Monumentale, twaalf traveeën lange dwarsschuur en stallen met gewitte gevels op gepikte plint, onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat) met doorrit onder verhoogd dakschild.

• RYSERHOVE A., Knesselare, Brugge, 1945, p. 126.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen