Pastorie Sint-Willibrordusparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Aalter
Deelgemeente Knesselare
Straat Drieselken
Locatie Drieselken 1, Aalter (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Knesselare (adrescontroles: 22-01-2008 - 22-01-2008).
  • Inventarisatie Knesselare (geografische inventarisatie: 01-01-1994 - 31-12-1994).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Pastorie Sint-Willibrordusparochie

Deze bescherming is geldig sinds 13-03-1996.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Willibrordus en pastorie Sint-Willibrordusparochie met tuin

Deze bescherming is geldig sinds 13-03-1996.

Beschrijving

Voorheen omgracht terrein met rode beukendreef naar de Kloosterstraat. Thans nog achterin gelegen gebouw in ommuurde, aangelegde tuin, palend aan het kerkhof. Imposant ijzeren toegangshek ten oosten van de kerk. Schuin ingeplante pastorie van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), op de fries gedateerd "AN-MDC-CLXXIX-NO" (1779), vergroot in 1858. Sobere Lodewijk XVI-voorgevel met aangepast gecementeerd parement op een plint van arduinplaten, horizontaal geleed door puilijst en gelede architraaf en begrensd door geblokte hoekpilasters. Rechthoekige omriemde vensters met sluitsteen en rolluiken in plaats van persiennes; nieuwe rechthoekige deur met bovenlicht en arduinen omlijsting. Aflijnend hoofdgestel met 19de-eeuwse kroon- en tandlijst op uitgesneden modillons, boven de twee middentravee onderbroken door een pseudo-fronton met jaartal en omlijste oculus met guirlande. Beraapte achtergevel met rechthoekige, vlak omlijste vensters en deur met getralied bovenlicht.

Interieur met Lodewijk XVI-schouw met stucguirlandes in salon links.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1994

Aanvullende informatie

De typische, ommuurde pastorietuin is vormgegeven in landschapsstijl, gekenmerkt door een vijvertje, slingerpaden en meerdere merkwaardige bomen.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO001048, Parochiekerk Sint-Willirbrordus, pastorie en pastorietuin (BOGAERT C., 1996).

Bogaert, Chris (13-03-1996 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Drieselken

Drieselken (Aalter)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.