erfgoedobject

Herberg

bouwkundig element
ID
33347
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33347

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige herberg, mogelijk zogenaamd "De Hoekestraete", later foutief ook zogenaamd "De Gouden Leeuw" naar een uithangteken, gelegen aan het driehoekig pleintje op de splitsing met Langedonkstraat.

Bepleisterd en heden groen geschilderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) tussen aandaken, links met zichtbare vlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw; plint van arduinplaten. Gevelindeling met pilasters ter aflijning van de zijtraveeën en horizontaliserende geaccentueerde puilijst en entablement. Rechthoekige vensters op de benedenverdieping op arduinen dorpels en met behouden 19de-eeuws houtwerk; spiegels op de borstwering van de bovenverdieping. Centrale rechthoekige deur met bovenlicht en drie treden. Aflijnend hoofdgestel met gelede architraaf, in de middentravee op consoles met dropmotief, fries en kroon- en tandlijst. Gecementeerde achtergevel; achtertuintje afgesloten door ijzeren hekken tussen betonnen pijlertjes.

Interieur met balklaag en grote haard. Rechts aangebouwde voormalige smidse met sporen van vlechtingen in rechter zijgevel.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1994


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herberg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33347 (Geraadpleegd op 14-06-2021)