Sigarenfabriek Vande Walle Frères

Beschrijving

Voormalige sigarenfabriek "Vande Walle Frères" later "Etablissaments Cogétama-Néron", "Manufactures Réunies de Cigares" en ten slotte "Cogétama", hier gevestigd sinds 1902.

Oprichting van een eerste werkplaatsje als onderafdeling van de sigarenfabriek Vande Walle van Gent in een huis in de Nieuwstraat in 1870. Eerste houten fabriek op de binnenplaats van herberg "de Zwaan" op De Plaats, van 1882; nieuwe fabriek aan de huidige Kerkstraat opgetrokken in 1901 door de zoons Vande Walle. Oudste gebouwen achter de vroegere directeurswoning van geschilderde baksteen onder drie parallelle sheddaken en stookplaats onder puntgevel, uit begin 20ste eeuw. Later uitgebreid in verschillende fasen, onder meer in de jaren 1930 met een nieuwe directeurs- en conciërgewoning en links ervan iets achterin gelegen bureelgebouw in grote aangelegde tuin, van de straat afgesloten door bakstenen muurtjes tussen pijlers, thans opgevuld met houten beschotten; ijzeren hek tussen schuingeplaatste pijlers links.

Stopgezet in 1983, aangekocht door de gemeente Knesselare in 1991 en deels gerenoveerd onder meer voor "Kinderopvang Hemelrijk".

Deels behouden binnenconstructie in oud gedeelte met gietijzeren zuilen en I-liggers.

Voormalig bureelgebouw in een opmerkelijke art-deco-getinte architectuur. Bakstenen gebouw op gecementeerde onderbouw met blinde bovenverdieping geritmeerd door rechthoekige spaarvelden onder laag hellend overstekend pannendak op houten modillons. Brede rechthoekige vensters, oorspronkelijk met ijzeren ramen met roedeverdeling, thans nieuw houtwerk en rondboogportaal in gecementeerde omlijsting, geflankeerd door driehoekige muurlampjes. Afgeschuinde hoek.

• RYSERHOVE A., Het Knesselare en Ursel van toen, Brugge, 1983, p. 35-38.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen