Capelle-huyseken

Beschrijving

Voormalig zogenaamd "Capelle-huyseken" of bewakershuisje van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Voorspraak, ingeplant op de hoek met Grote-Kapellestraat, rechts van de kapel. 18de-eeuws huisje waar onder meer kaarsen voor de bedevaarders verkocht werden. Oorspronkelijk witgekalkt bakstenen huisje met voorpuntgevel met vlechtingen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Thans gerenoveerd bakstenen gebouw met nieuw houtwerk voor deur en venster en aangepaste achtergevel.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen