Devreesesmolen, molenaarswoning, maalderij en molenromp

Gemeente Knesselare
Locatie Molenstraat zonder nummer, 15, Knesselare (Oost-Vlaanderen)

• Adrescontrole Knesselare (adrescontroles: 22-01-2008 - 22-01-2008).
  • Inventarisatie Knesselare (geografische inventarisatie: 01-01-1994 - 31-12-1994).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Devreesesmolen, molenaarswoning, maalderij en molenromp

Beschrijving

Voormalig molenaarshuis, maalderij en molenromp van de zogenaamde "Devreesesmolen", laatstgenoemde thans opgeslorpt in het rechter aanpalende leerlooierijbedrijf Devreese.

Achterin gelegen bakstenen molenromp van de koren- en oliewindmolen van het type bovenkruier met houten galerij, opgericht in 1866-67 door L. Van Poucke, sinds 1872 uitgerust met stoommachine, in 1912 eigendom van de familie Devreese. Sinds 1936 zijn kap, wieken en galerij verdwenen. In 1946 vergroten van de maalderij en invoeren van een elektrische motor; sinds 1957 opgeslorpt in gebouwen van de leerlooierij.

Konische bakstenen romp met rondboogpoort onder waterlijst, bekronend heiligennisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeld en recent aangebracht jaartal 1867. Gedichte gaten van de vroegere galerij en rondboogvensters onder waterlijst op de drie bovenverdiepingen (nieuw houtwerk en nieuwe vloeren binnenin).

Molenaarshuis. Achterin gelegen huis met gecementeerde gevels, zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat), uit de tweede helft van de negentiende eeuw; thans met aangepaste garagepoorten rechts.

Leerlooierij Devreese. Opgericht als huidevetterij in de Veldstraat, in 1932, sinds 1937 hier gevestigd naast de maalderij Devreese. Gebouwen opgetrokken op L-vormige plattegrond, rechts van en achter de molen, met drie bouwlagen onder plat en zadeldak; aangepaste muuropeningen. Oorspronkelijk looien in 26 putten, thans in trommels, nog deels volgens plantaardig procédé, de enige in Vlaanderen.

• BAUTERS P., Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 1985, p. 387.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen. (Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1961, Tweede Band, Gent, 1962, p. 105).
  • RYSERHOVE A., Molens van Knesselare, (Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nummer 2, 1950, p. 49-59).

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen