erfgoedobject

Romp van Devreesesmolen, maalderij en leerlooierij

bouwkundig element
ID
33365
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33365

Juridische gevolgen

Beschrijving

Romp van de Devreesesmolen, een stenen stellingmolen die opgetrokken werd in 1866-1867 als koren- en oliewindmolen. In 1872 werd een stoommachine toegevoegd. In 1946 werd de site uitgebreid met een leerlooierij.

Stenen stellingmolen, oorspronkelijk met houten gaanderij, opgetrokken in 1866-1867 als koren- en oliewindmolen door Louis Van Poucke. In 1872 werd de molen uitgerust met een stoommachine, die in 1886 vervangen werd door een nieuw exemplaar. De molen was vanaf 1912 in eigendom van de familie Devreese, naar wie de molen nog steeds genoemd wordt. Op 17 juli 1937 werden de kap, wieken en gaanderij afgebroken, wegens te bouwvallig. De romp werd wat hersteld en afgedekt. In 1946 werd de maalderij vergroot met een aanbouw en werd een zware elektrische motor in de romp geplaatst. In de bijgebouwen werd een leerlooierij ingericht, een verderzetting van een huidenvetterij die in 1932 was opgericht in de Veldstraat. In 1957 werd een nieuwe vergroting uitgevoerd, zodat de molenromp aansloot op de aanbouwen en het woonhuis.

In 1983 werd gestart met de renovatie van de molenromp, waarbij nieuwe tussenvloeren werden geplaatst. Jaren later werd de molenromp opnieuw afgedekt. De molenaarswoning, die zich ten westen van de molen bevond (nok parallel aan de straat), werd circa 2016 gesloopt.

Achterin gelegen conische bakstenen romp met rondboogpoort onder waterlijst, bekronend heiligennisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeld en recent aangebracht jaartal 1867. Gedichte gaten van de vroegere gaanderij en rondboogvensters onder waterlijst op de drie bovenverdiepingen (nieuw houtwerk en nieuwe vloeren binnenin). Onder meer twee stenen van de kollergang en twee maalstenen zouden bewaard zijn.

De leerlooierij bestaat uit gebouwen opgetrokken op een L-vormige plattegrond, rechts van en achter de molen, met drie bouwlagen onder plat en zadeldak. De muuropeningen zijn aangepast. Oorspronkelijk gebeurde het looien in 26 putten, later in trommels, eveneens deels volgens plantaardig procedé, de enige in Vlaanderen.

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken, Gent, 387.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
  • RYSERHOVE A. 1950: Molens van Knesselare, Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek 2, 49-59.
  • S.N. 1962: Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen II, 105.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Romp van Devreesesmolen, maalderij en leerlooierij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33365 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.