Pastorie Sint-Medardusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Medardusparochie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Alleenstaand huis, oorspronkelijk in grote tuin palend aan het kerkhof, heden deels parking. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) gebouwd in 1784 door de abdij van Drongen, grondig gerestaureerd na de Tweede Wereldoorlog. Identieke ontpleisterde bakstenen voor- en achtergevel op gecementeerde plint. Verlaagde rechthoekige benedenvensters (nieuw houtwerk en rolluiken) met gecementeerde rechtstanden, onder dubbele bakstenen strek en dito deur; kleinere bovenvensters. Aflijnende geprofileerde bakstenen fries. Flankerende aanbouwtjes met één bouwlaag onder zadeldak, respectievelijk huidige inkom, palend aan de straat en garage, volgens gevelsteentje gerealiseerd door architect G. Elegeert circa 1968.

Interieur met behouden dubbelhuisindeling met links en rechts salons met stucplafonds en schouwen, onder meer met schildering op doek op de schouwmantel (Onze-Lieve-Vrouw in een bloemenkrans, gesigneerd V.Damme, 185., Termonde) en eikenhouten 18De-eeuwse trap en paneeldeuren.

• RYSERHOVE A., Het Knesselare en Ursel van toen, Brugge, 1983, p. 113.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Pastorietuin

Het westelijke en grootste deel van de ruime pastorietuin werd rond het jaar 2000 omgevormd tot parking. In het oostelijk deel bleef de pastorietuin als beboomde siertuin bewaard.