Molenaarswoning en molenromp

Beschrijving

Voormalig molenaarshuis en molenromp van de vroegere "Steyaertmolen". Aangepast woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), mogelijk met oude kern. Heden gecementeerde gevels met rechthoekige vensters (nieuw houtwerk en luiken) en rechthoekige en getoogd deurtje.

Achter het woonhuis behouden bakstenen molenromp van de oorspronkelijke bovenkruier opklimmend tot begin 19de eeuw, in 1893 voorzien van een stoommachine, tot 1920 gedraaid. Nadien elektrisch aangedreven maalderij tot 1984 en volledig bewaard. Uitgebrand in 1990 en vandaag nog enkel bakstenen romp, doorbroken door getoogde openingen.

Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, 1961, Tweede Band, Gent, 1962, p. 168.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen