Teksten van Molenaarswoning en molenromp Baelkes molen

Molenaarswoning en molenromp Baelkes molen ()

Voormalige molensite met molenaarswoning en romp van een bovenkruier, type bergmolen, gekend als Steyaertmolen of Baelkes molen. De molen werd in 1858 opgetrokken als koren- en oliemolen. In 1893 werd er een stoommachine geplaatst.

Bakstenen molenromp van een bovenkruier, type bergmolen, opgetrokken in 1858 als een koren- en oliemolen. De namen Steyaertmolen of Baelkes molen verwijzen naar molenaars die er werkzaam waren.

In 1893 werd de molen voorzien van een stoommachine, maar er werd ook nog op windkracht gemalen, tot in 1920. In 1946 werd de molen onttakeld. De resterende kuip bleef dienen als mechanische maalderij, waarin tot in 1984 nog elektrisch werd gemalen. De molenwal werd afgegraven en tegen de molen werd een loods gebouwd. De molenromp brandde uit in 1990.

Bakstenen molenromp, doorbroken door getoogde muuropeningen.

Aangepast woonhuis onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), mogelijk met oude kern.

• BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken, Gent, 421.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Molenaarswoning en molenromp ()

Voormalig molenaarshuis en molenromp van de vroegere "Steyaertmolen". Aangepast woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), mogelijk met oude kern. Heden gecementeerde gevels met rechthoekige vensters (nieuw houtwerk en luiken) en rechthoekige en getoogd deurtje.

Achter het woonhuis behouden bakstenen molenromp van de oorspronkelijke bovenkruier opklimmend tot begin 19de eeuw, in 1893 voorzien van een stoommachine, tot 1920 gedraaid. Nadien elektrisch aangedreven maalderij tot 1984 en volledig bewaard. Uitgebrand in 1990 en vandaag nog enkel bakstenen romp, doorbroken door getoogde openingen.

• S.N. 1962: Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, in: Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Tweede band, Gent, 168.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen