Vrekkemkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrekkemkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Vrekkemkapel

Beschrijving

Vrekkemkapel ingeplant in de voortuin van boerenarbeidershuisjes (nummer 44-46). Barok kapelletje op rechthoekige plattegrond, met één travee onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), opklimmend tot de 17de eeuw (?) doch over het ontstaan is niets gekend. Voorgevel met afgezwakte in- en uitgezwenkte top met geschilderde voluutvormige vleugelstukken, achtzijdig omlijst venstertje en bekronende rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld en gevelplaatje met tekst: "Maria montre te esse matrem- toon dat ge mijn moeder zijt - EVDA-1895". Getoogde omlijste deur onder geprofileerde gebogen bakstenen waterlijst doorlopend op de zijpenanten en rustend op bakstenen hoekpilasters. Omlijste getoogde zijvensters met smeedijzeren roedeverdeling en aflijnende bepleisterde geprofileerde daklijst. Blinde achtertuitgevel met vlechtingen en bekronend ijzeren kruis.

Interieur: bepleisterd gedrukt gewelf met trekstang, houten barok altaarstuk, voorheen met houten beeld, heden plaasteren Onze-Lieve-Vrouwebeeld op console met engelenhoofdje, beschilderde neogotische altaartafel met heiligenbeelden onder stolp.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen