erfgoedobject

Kasteeldomein Ter Laar

bouwkundig / landschappelijk element
ID
33427
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33427

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Ter Laar
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Ten Velde
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Historiek

Voorheen zogenaamd Vossensgoedt en Kasteeldomein Ten Velde, nu zogenaamd Ter Laar. Voormalig leen van de heerlijkheid Ter Straeten. In 1659 vermeld als leen van jonker Philips d'Hertoghe. Huidig kasteel op de plaats van het oude Goed Ten Velde achtereenvolgens van de Potter d'Indoye en zijn schoonzoon d'Hane, ridder de Ghellinck d'Elseghem, baron Surmont de Volsberghe, A. de Kerchove d'Exaerde, de Potter d'Indoye en sedert 1986 Van Brabandt.

Gelegen in een mooi park in landschappelijke stijl voorzien van walgrachten, toegangsdreef met beuken en een grote vijver met drie eilandjes, naast de plaats waar zich vroeger een omwalde motte met kasteel bevond (zie kaart van 1659). In 1726 in kaart gebracht als zogenaamd "Vossensgoedt" en een ronde wal met vermelding "vervallen casteel". Het kasteel werd opgetrokken op een terp uitziend op de vijver. Kasteel vermoedelijk gebouwd circa 1800-1810 en heraanleg van het park met vijver. In 1863 toevoeging van een derde bouwlaag. In 1938 werd de toegevoegde derde bouwlaag terug verwijderd, de gevels ontpleisterd en aanpassingswerken uitgevoerd, naar verluidt door architect Ch. Hoge.

Beschrijving

Dubbel onderkelderd kasteel (nummer 94) in neoclassicistische stijl van twee bouwlagen hoog onder schilddak met dakkapellen. De ontpleisterde bakstenen gevels zijn verwerkt met arduin voor de kelderverdieping en plinten en simili-zandsteen voor de vensteromlijstingen en hoekblokken. Voor- en achtergevel voorzien van middenrisaliet van drie traveeën met behouden rondboogvormige deurvensters op de begane grond, in de voorgevel toegankelijk via een brede trap en hoger opgetrokken in een derde verdieping met frontonbekroning verrijkt met de wapens van de bouwheren in 1938, De Potter-Ruzette. Het risaliet is aan de achtergevel voorzien van een verhoogd terras steunend op pijlers en voorzien van een balusterleuning en trap.

Interieur

Het trappenhuis met de oorspronkelijke trap werd aangepast bij de verbouwingswerken van 1938. Het aansluitende salon, uitziend op het terras en het park met vijver, is verfraaid met een rijk uitgewerkt cassetteplafond en mooi stucwerk met jachttrofeeën op de muren en putti boven de deuren (derde kwart van de 19de eeuw ?).

Ten noordwesten in het park, ijskelder. Ten noorden, vroegere stallen en hovenierswoning, nu omgebouwd tot woning (nummer 92) en voormalige gedeeltelijk ommuurde moestuin.

Aan de Brugse Vaart, ten zuiden van het domein, boven de walgracht, vervallen neogotisch paviljoentje uit eind 19de eeuw.

  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1713.
  • Rijksarchief Gent, Fonds de Ghellinck - Vaernewyck, deel II, register nummer 52.
  • VLAEMINCK R., Kastelen van Lovendegem, licentiaatsverhandeling RUG in voorbereiding.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein Ter Laar [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33427 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.