Voorheen zogenaamd "De Rode Poort". In renteboek van de heerlijkheid Ter Straeten van 1659 vermeld als "een behuysde hofstede", en op bijhorende kaart opgetekend. In landboek van 1685 vermeld als "een hofstede ende huys van plaisance". Bij verkoop in 1757 in de Gazette van Gent eveneens vermeld als een "schoon huys van plaisance". Volgens huidige eigenaar, J. Roels van Kerckvoorde, bewaarde geveltekening en tuinontwerp van jonker G.P.E. Odemaer uit de tweede helft van de 18de eeuw. Gelegen in een mooie tuin met vijver en in de omgeving van het huis een oude Japanse notenboom (Ginkgo biloba). Tuin toegankelijk via ijzeren hek tussen bepleisterde en blauw-wit geschilderde hekpijlers.
Onderkelderd bakstenen huis met bepleisterde en beschilderde voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder twee parallelle mansardedaken (pannen en leien, nok loodrecht op de straat) met dakkapellen. Links aanbouwsel van één bouwlaag onder plat dak toegevoegd circa 1903. Rechthoekige vensters met persiennes. Rechthoekige deur (+ 3 treden) met arduinen kroonlijst. Links beschilderde zijgevel met sporen van een vroegere zijpuntgevel met vlechtingen van een oudere constructie. Beschilderde achtergevel met beluikte rechthoekige vensters met verspringende gevellijn.
VLAEMINCK R., Kastelen van Lovendegem, licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent in voorbereiding.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout. Auteurs: Lanclus, Kathleen Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Voormalige afhankelijkheid (Kuitenberg nummer 2) verbouwd en zonder erfgoedwaarde, maar met bewaarde moestuinmuur en resterende afsluitingshagen rond voormalige moestuinen en boomgaarden.