Neoclassicistisch herenhuis met tuin

Gemeente Lovendegem

• Inventarisatie Lovendegem (geografische inventarisatie: 01-01-1994 - 31-12-1994).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

is beschermd als monument Neoclassicistisch herenhuis

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Neoclassicistisch herenhuis met tuin

Beschrijving

Herenhuis met aanhorigheden gelegen in een omhaagde voortuin met beuk afgesloten door twee ijzeren hekken, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevel in neoclassicistische stijl van drie traveeën en twee bouwlagen op arduinen plint onder schilddak (pannen). Registers belijnd door beraapte banden. Deur en benedenvensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde, respectievelijk arduinen en bepleisterde omlijsting met versierde sluitsteen en persiennes. Getoogde bovenvensters in omlijsting met sluitsteen en rolluikkasten. Beraapte zij- en achtergevels.

Rechts zijaanbouwsel met rondboogvormige muuropeningen (dienstwoning). Wagenhuis van oorspronkelijk drie, thans twee traveeën met rondboogarcade waarin inrijpoorten, afgelijnd door baksteenfries.

Verder twee aaneengebouwde boerenarbeiderswoningen (nummer 20-21) met aangepaste gevel, aangebouwd tegen de annex.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Lanclus, Kathleen