• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Oude, nu gedeeltelijk aangepaste hoeve, gelegen ten oosten van de Lieve. Eertijds gesitueerd in een meervoudige, nu gedempte omgrachting.

Woonhuis van acht traveeën onder overstekend zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), daterend uit de 18de eeuw. Eerste twee traveeën (deur en venster) vermoedelijk later toegevoegd. Voorheen gecementeerde voorgevel met rechthoekige beluikte vensters (vernieuwd). Twee korfboogdeurtjes. Zijpuntgevels met sporen van vlechtingen onder de gevelcementering. De opkamer met oud bolkozijn bevindt zich in een achteraanbouwsel en is toegankelijk langs een houten trap. Haaks aanbouwsel met keldervensters en beluikt bolkozijn in puntgevel met vlechtingen.

Interieur: woonkamer met rode tegelvloer en eiken balklaag, versierde moerbalk. Binnendeur naar rechtse kamer met korfboogdeurtje in bakstenen omlijsting met neuten, oren, kroonlijst en sluitsteen, bekroond met rondboogvormige beeldnis gevat in een geprofileerde omlijsting.

Pomp voor het huis. Ten noorden, dwarsschuur met verbouwde muuropeningen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Zijgevels voorzien van luchtgaten. Tussen woonhuis en schuur, groot bakhuis onder zadeldak.

Auteurs: Lanclus, Kathleen