erfgoedobject

Villa Le Cèdre

bouwkundig element
ID
33469
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33469

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige buitenplaats zogenaamd "Villa du Rabot", gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw door familie V. Van Loo en vervangen in 1933 door huidige villa, volgens kadastergegevens kasteel zogenaamd "Le cèdre". Rode baksteenbouw verwerkt met zandsteen op arduinen onderbouw en afgedekt met pannendak verfraaid met klokkentorentje met koperen afdekking, voorzien van de vermelding "AD 1933". Gelegen op het oude omgrachte domein met stenen walbrugje, ijzeren toegangshek en vijver met brugje met ijzeren leuning.

In de noordoosthoek van het park, met twee zijden in de walgrachten, merkwaardig tuinpaviljoen bovenop een imitatiegrot uit de tweede helft van de 19de eeuw in eclectische stijl met neoromaanse drielichten en afgedekt met een opvallende bedaking. Ook interessant interieur met houten lambriseringen, sierlijke schoorsteen geflankeerd door vitrines, houten zoldering en mozaïekvloer.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Le Cèdre [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33469 (Geraadpleegd op )