erfgoedobject

Herberg In 't Scheepken

bouwkundig element
ID
33490
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33490

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voorheen herberg zogenaamd In 't Scheepken (zie sporen van opschrift). 18de-eeuws rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met zadeldak (pannen). Gecementeerde lijstgevel met gekorniste bepleisterde kroonlijst. Rechthoekige vensters. In centrale travee rondboogdeur en spiegelboogvormig deurvenster erboven.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1994

Aanvullende informatie

De naam is In 't Scheepken, logisch gezien de ligging aan het kanaal. Vroeger was hier een herberg. Een mogelijke verklaring voor de muurschilderingen is het gebruik dat wanneer mensen schulden hadden bij de herbergier die ze niet konden betalen, hun schuld aflosten door iets te doen voor de herbergier. Mogelijks stond er hier dus een artistiek persoon op de poef en schilderde hij op de muur om zo zijn schulden te vereffenen.
Auteurs : Flement, Marleen
Datum: 06-09-2012

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herberg In 't Scheepken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33490 (Geraadpleegd op 19-06-2021)