erfgoedobject

Kasteel Oude Wal

bouwkundig element
ID
33504
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33504

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Oude Wal
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Fraai kasteel zogenaamd "Oude Wal", gelegen in een uitgestrekt boomrijk landschapspark met vijver en met ijskelder. Voormalig lustgoed van de familie Van Doorne, Penneman de Bosscheyde en later Lentz, Rottier, Wolters, en thans Toorenvliet.

Een kasteel van twee bouwlagen hoog werd opgetrokken in het derde kwart van de 18de eeuw in opdracht van notaris-procureur P.J. Van Doorne. Het kasteel werd vergroot, verhoogd met een derde bouwlaag en voorzien van de huidige ordonnantie met de zuilenorde, fronton en vensteromlijstingen in het derde kwart van de 19de eeuw in opdracht van B. Lentz-Penneman. Toevoeging van aanbouwsel achteraan van één bouwlaag onder plat dak in de jaren 1920.

Bepleisterd en witgeschilderd L-vormig gebouw onder plat dak (in plaats van vroeger schilddak), in neoclassicistische stijl. Voorgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen afgelijnd met geblokte hoekbanden. Bordestrap, tot voor kort met twee liggende leeuwen, voor de rondboogarcade van het middenrisaliet met erboven vier kolossale Korinthische zuilen onder een driehoekig fronton voorzien van een uurwerk. Arcade en getraliede benedenvensters tussen geblokte muurbanden, eerstgenoemde geplaatst voor de oorspronkelijke deuren. Puilijst versierd met stucwerk. Kunstig uitgewerkte bovenvensters in geriemde omlijsting met versierde sluitsteen; vensters van middenverdieping voorzien van 19de-eeuws houtwerk met ijzeren rocaille op middenstijl. Architraaf van gekornist entablement verrijkt met stucpanelen. Kroonlijst met tandlijst. Gelijkaardige vensters in zij- en achtergevel met soberdere omlijstingen. Achtergevel van de dwarsvleugel verlicht door Venetiaans venster en oculus.

Erachter binnen ommuurde moestuin bevindt zich een groot wagenhuis van vijf traveeën onder schilddak. Beschilderde bakstenen bouw met rondboogarcade waarin rechthoekige openingen, ingeschreven in rechthoekige nissen.

  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 374.
  • VLAEMINCK R., Kastelen van Lovendegem, licentiaatsverhandeling RUG in voorbereiding.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1994


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteel Oude Wal [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33504 (Geraadpleegd op 23-06-2021)