• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning van hoeve

Beschrijving

Voormalige omgrachte hoeve met bewaarde grote boerenwoning en monumentale bakstenen inrijpoort onder zadeldakje. Grote dwarsschuur nu verdwenen. Gerestaureerd in 1975.

Woning van bak- en zandsteen op gepikte plint met zadeldak (pannen) met dakruitertje, minstens opklimmend tot midden 18de eeuw. Gevel belijnd door speklagen ter hoogte van dorpels en lateien. Zandstenen beluikte kruiskozijnen. Rechthoekige deuren met bovenlicht.

Interieur. Kamers met rug aan rug geplaatste haarden voorzien van zandstenen wangen. Eiken moerbalken versierd met onder andere zaagtandmotief, zonnerad en ster, en jaartal 1761. In kamer links naast voordeur eveneens moerbalk versierd met Sint-Andreaskruis op zandstenen console.

• Rijksarchief Gent, Familiefonds, nummer 4821.

Auteurs: Lanclus, Kathleen