Herenhuis

Gemeente Mechelen

is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Groot Begijnhof

Deze aanduiding is geldig sinds 02-12-1998.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof: gedeelte

Beschrijving

Alleenstaand dubbelhuis met voortuin en smeedijzeren hek; drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien), waarvoor gevelopstand van 1870.

Bakstenen lijstgevel verlevendigd door middel van witgeschilderde kordons, omlijstingen en hoekblokken. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren; voorgevel met geaccentueerde middentravee, op de bel-etage voorzien van een deurvenster onder een vooruitstekende druiplijst en balkon op uitgelengde consoles. Rechthoekige deur eveneens in geriemde omlijsting met oren. Gevelbekroning door middel van omlopende fries met steigergaten onder kroonlijst op tandlijst en klossen. Vier dakvensters, voorzien van een driehoekig fronton en schouderstukken. Rechterzijgevel met recente aanbouw.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Berlemont F., Persoonlijk archief: Guido Gezellelaan (archief 1870/16).

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie