Hoeve Spaans Hof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Hoeve Bonaertshof
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lovendegem
Deelgemeente Lovendegem
Straat Kort Eindeken
Locatie Kort Eindeken 60, Lovendegem (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lovendegem (adrescontroles: 22-10-2007 - 22-10-2007).
  • Inventarisatie Lovendegem (geografische inventarisatie: 01-01-1994 - 31-12-1994).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Spaans Hof

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Spaans Hof met schuur, stal en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 25-07-1986.

omvat de bescherming als monument Hoeve Spaans Hof: boerenwoning
gelegen te Kort Eindeken 60 (Lovendegem)

Deze bescherming is geldig sinds 25-07-1986.

Beschrijving

Hoeve met L-vormig ingeplante bestanddelen met voorliggende boomgaard, afgesloten door ijzeren hek aan ronde bakstenen pijlers; in kern opklimmend tot de 17de eeuw, uitgebreid in de loop van de 18de en 19de eeuw. Oudste woongedeelte: "hooghuis" van twee onderkelderde bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak tussen zijtrapgevels met rechts ernaast een vierkante traptoren met kleine openingen onder een zadeldakje gevat tussen trapgevels; okergeel geschilderd op gepikte plint. Zandstenen cartouche op de traptoren met jaartal 1638. Verankerde gevel met zandstenen kruiskozijnen, beluikt. Uitgesneden modillons onder overstekend dakschild. De traptoren bevat een houten trap.

Rechts van het 17de-eeuwse gedeelte, toegevoegd woonhuis van vijf traveeën met voorgevel uit eind 18de eeuw of begin 19de eeuw, later verhoogd dak en uitgebreid naar achteren toe. Uiterst links, licht getoogde deur met empirevormige waaier. Licht getoogde vensters met persiennes. Eenvoudig entablement als gevelbeëindiging. In zijgevel stenen bolkozijn en sporen van een vroegere constructie in vlechtingen.

Links van het oude woonhuis, bakstenen schuur en stallen in L-vorm aangebouwd eind 19de eeuw. Ervoor mestvaalt en bakhuis.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1994

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Lovendegem

Lovendegem (Lovendegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.